Εθελοντική δασοπυρόσβεση Δήμου Παπάγου

Προς τον Δήμαρχο του

ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

Παπάγου, 11/6/2008

Κύριε Δήμαρχε,

Ο καιρός πέρασε και ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πάλι ορατός. Ο Υμηττός και η πόλη μας σύντομα θα αντιμετωπίσουν τους καύσωνες και τις φωτιές που πιθανά να εκδηλωθούν .

Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, προσφέρουμε την εθελοντική μας εργασία στο Δήμο με στόχο την προστασία του πρασίνου – αστικού και περιαστικού – και τις υπηρεσίες μας στους συνδημότες μας σε περίπτωση κρίσης .

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, όπως είναι αυτές που προκαλούνται από την εκδήλωση πυρκαγιών, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός σχεδίου Πυροπροστασίας του Δήμου μας , με στόχο την πρόληψη και τη λήξη μέτρων αποτροπής της κρίσης, σε περίπτωση δε που παρόλα τα μέτρα αυτές εκδηλωθούν , την ύπαρξη ενός Σχεδίου Διαχείρισης της κρίσης .

Στην επεξεργασία αυτών τέτοιων σχεδίων είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε , εξειδικεύοντας για το προάστιο μας τις γενικές κατευθύνσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας .

Ενδεικτικά μέτρα για την οργάνωση της πυροπροστασίας προτείνουμε τα εξής:

1. Ενημέρωση με δυναμική καμπάνια και κινητοποίηση των κατοίκων για την ανάγκη ένταξης τους στις ομάδες εθελοντών του Δήμου.

2. Οργάνωση της εκπαίδευσης των εθελοντών στις βασικές αρχές πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική.

3. Κοπή των χόρτων και των κλαδιών των δέντρων καθώς και καθαρισμός από σκουπίδια (χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, άλλα εύφλεκτα υλικά) και ταχεία αποκομιδή αυτών από συνεργεία του Δήμου.

Η εργασία αυτή είναι απόλυτης προτεραιότητας για τους χώρους:

  • Περιοχή Πίνδου-Κατεχάκη-Καραλή- Ζησιμοπούλου ( Τομέας 8 ) και
  • Ρεματιά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου-Μπλέσσα-Ζακυνθινού
  • Περιοχή πάνω και κάτω από το Νεκροταφείο Παπάγου
  • Άλσος εισόδου Παπάγου στην οδό Κύπρου

4. Οργάνωση της επιτήρησης των περιοχών του Υμηττού και του προαστίου καθόλη την διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα κατά τις επικίνδυνες ώρες (11.00 πμ – 20.00 μμ) και καθορισμός τομέων και βαρδιών.

5. Υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση. Εκτός από τα συνεργεία του Δήμου , στην κοπή των χόρτων και κλαδιών και οι εθελοντές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο έργο αυτό, εφόσον ο Δήμος τους παρείχε τα κατάλληλα μέσα. Μετά την αγορά της υδροφόρας , ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην αγορά πυροσβεστικού οχήματος 2,5 τόνων νερού με ισχυρές αντλίες πίεσης. Η στελέχωση με εκπαιδευμένους δασοπυροσβέστες για το πεντάμηνο Μάιος-Σεπτέμβριος σε 5 βάρδιες των 2 ατόμων θα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες , ενώ το κόστος δεν είναι υψηλό.

6. Κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης κρίσης

Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει :

  • Την καταγραφή και λήψη μέτρων για απομάκρυνση ηλικιωμένων ή ανήμπορων ατόμων που ζουν μόνα τους ή οι οικείοι τους εργάζονται.
  • Την λήψη μέτρων για διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων και την αποτροπή κυκλοφοριακής συμφόρησης .
  • Την οργάνωση ομάδων δράσης εθελοντών ώστε αυτές να είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές
  • Την διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με οδηγίες προς τους κατοίκους για την προστασία των οικιών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

7. Τέλος την συνεργασία του Δήμου μας σε ενιαίο σχέδιο δασοπροστασίας με τους Δήμους Αγ.Παρασκευής – Χολαργού-Καισαριανής-Βύρωνα που έχουν συγκροτήσει αντίστοιχες ομάδες στελεχωμένες από εθελοντές.

Κύριε Δήμαρχε ,

Είναι σε όλους μας σαφές , επιβεβαιώνεται δε και από την διεθνή εμπειρία και πρακτική , ότι ούτε η Πολιτεία , ούτε οποιοσδήποτε Δήμος μπορεί να είναι αποτελεσματικός χωρίς την συμμετοχή εθελοντών.

Αναμένοντας την απάντηση σας , ελπίζουμε στην προσοχή σας και την αποδοχή των προτάσεων και της προσφοράς της εθελοντικής εργασίας μας, πιστεύοντας ότι η προστασία και διαφύλαξη του πρασίνου είναι υπόθεση όλων μας.

Με τιμή

Για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

(ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: