Καταγγελία για τα «Μπάζα» στον Υμηττό

23 Ιανουαρίου 2008

Προς τον Δήμαρχο Παπάγου
Κοινοποίηση
• Δασαρχείο Πεντέλης
• Δίκτυο Πολιτών Χολαργού
• Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την Διάσωση του Υμηττού
• Περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
• Εφημερίδα Φωνή του Παπάγου

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε κάτοικοι Παπάγου και ενδιαφερόμαστε πολύ για τον Δήμο μας καθώς και για την προστασία του Υμηττού. Θα θέλαμε να σας καταγγείλουμε κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στο χωματόδρομο που ξεκινάει από την οδό Αναστάσεως και ακολουθεί παράλληλη πορεία προς την οδό Χατζηκωνσταντή και το ρέμα του Αγ. Ιωάννη. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, μεγάλα φορτηγά αδειάζουν όγκους από μπάζα και από τις δυο μεριές του χωματόδρομου, συντελώντας έτσι στην υποβάθμιση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι γεγονός ότι τα μπάζα σε συνδυασμό με σκουπίδια είναι διάσπαρτα σε όλο το βουνό. (Σας στέλνουμε ενδεικτικές φωτογραφίες).
Όπως καλά γνωρίζετε την συγκεκριμένη περιοχή επισκέπτονται καθημερινά πάρα πολλοί κάτοικοι όλων των ηλικιών (έφηβοι, νέοι, γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι), τόσο του Παπάγου όσο και του Χολαργού .
Σας γνωρίζουμε ότι αυτό το ασύστολο και ανέλεγκτο άδειασμα μπαζών συνεχίζετε και μετά τις πυρκαγιά της 25 Αυγούστου 2007. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι τα μπάζα της τελευταίας φωτογραφίας, που επισυνάπτουμε έχουν ριχτεί μετά την πυρκαγιά.
Για να μην συνεχιστεί αυτή η καταστροφή του Υμηττού, προτείνουμε στον Δήμο και στο Δασαρχείο, να προχωρήσουν στην αποκομιδή των μπαζών και στη μεταφορά τους σε κατάλληλα μέρη. Γνωρίζουμε ότι έχει υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα για την ανακύκλωση και περιορισμό των αποβλήτων των εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ) από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά στις 7/5/2007. Επίσης γνωρίζουμε ότι αν και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης μπαζών ακόμα, υπάρχουν κατάλληλα μέρη για την απόρριψη τους, όπως η χωματερή των Άνω Λιοσίων με σκοπό την κάλυψη απορριμμάτων , τα πρώην λατομεία Ζωίτσα στο Κορωπί για την αποκατάσταση τους καθώς και η περίπτωση δυο λατομείων στο Μαρκόπουλο και το παλαιό λατομείο Φράγκου στη Φυλή.
Νόμιμες και κατάλληλες λύσεις για την σωστή απόρριψη μπαζών, που δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον υπάρχουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και η βούληση.
Προτείνουμε, μέχρι να λυθεί οριστικά το θέμα, να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως είναι η τοποθέτηση απαγορευτικών δοκών (μπάρες) στη διασταύρωση του χωματόδρομου με την οδό Αναστάσεως για να εμποδιστεί η διέλευση φορτηγών, και να τοποθετηθούν σχετικές πινακίδες για την «απαγόρευση ρίψεως μπαζών» .
Πέραν αυτών γνωρίζουμε από δημοσιεύματα εφημερίδων των τελευταίων δύο ετών αλλά και από άλλες πηγές ότι για την συγκεκριμένη περιοχή, γύρω από την Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, η οποία βρίσκεται στην Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, η εκκλησία ενδιαφέρεται για την ανέγερση συνοδικού μεγάρου 67,000 τ.μ. Κάτι τέτοιο θα συντελέσει ανεπανόρθωτα όχι μόνο στην καταστροφή του Υμηττού αλλά και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δημοτών του Παπάγου και του Χολαργού καθώς και των πολλών επισκεπτών του Υμηττού.
Για αυτό το λόγο, ο καθαρισμός της περιοχής και η δενδροφύτευση της όπως προβλέπεται από το Φ.Ε.Κ. (636/τ.Δ’/30.11.2007) θα είναι φραγμός στην οικοδόμηση της.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες του Παπάγου θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία του Υμηττού.
Σας επισυνάπτουμε τον χάρτη της περιοχής και τις σχετικές φωτογραφίες.

Μετά τιμής,

Για τους Ενεργούς Πολίτες Παπάγου

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: